Natúr Ízek
Kérdése van?
30/894-6493
Natúr Ízek
0Ft

Rólunk

Natúr Ízek - Fatér Balázs István

„Azt gondoltuk, hogy a gyógyhatás miatt isszák majd a szirupjainkat, de menet közben kiderült, hogy elsősorban azért, mert finomak.”
Fatér Balázs István a Natúr Ízek Szociális Szövetkezet szakmai vezetője és egyik alapítója mesél arról, hogy hogyan jutottunk el a gyógyteáktól a gyógynövény szirupokig.

Jött az ihlet

„Egy baráti beszélgetés során 2012-ben jött az ötlet, hogy készítsünk gyógynövényes termékeket, mert a megváltozott igényekhez, nem igazodik a kínálat, és nálunk minden adott lenne az előállításhoz. Bár ekkor már szakács végzettségem volt, de beiratkoztam a gyógynövénytermesztő tanfolyamra is, ahol a termesztéstől a feldolgozásig mélyen beleástam magam a témába. Ekkor jött a következő szikra: szirupot csak lándzsásútifűből készítenek, pedig sokféle gyógynövényből lehetne. Innen már egyenes volt az út a gyógynövény szirupokig.
Eredetileg azért vágtunk bele, hogy adjunk egy könnyebben felhasználható formát a gyógynövények fogyasztásához. A klasszikus gyógyteafőzés hosszadalmas, sokan nem bajlódnak vele, egyre kevésbé fér bele a rohanó életformába. Szirup formában viszont ugyanazt a hatóanyag mennyiséget be tudjuk juttatni a szervezetbe, csak sokkal gyorsabban, 1/7-es arányban vízzel hígítva pillanatok alatt fogyasztható. 

Természetes, hogy természetes!

 Eleinte sokféle hatóanyagot és ízt kipróbáltunk, de kísérletezünk még a mai napig is újításokkal. Kitapasztaltuk, hogy miből lehet olyan szirupot főzni, ami a minőségét is sokáig megőrzi, tetszetős és finom is (például a ginkgo biloba tartósítószerek nélkül nem volt alkalmas erre). Alapelvünk, hogy nem használunk kémiai tartósító- vagy színezőanyagokat, sem mesterséges ízfokozókat, minden 100% természetes, ami nálunk készül. Ha valami nem megy így, akkor azzal nem foglalkozunk, de ebből nem engedünk!
Az alapanyagokat igyekszünk helyből, de mindenképpen Magyarországról beszerezni. Sok gyógynövényt mi termelünk, sokat gyűjtünk, de vannak olyanok is, amiket kifejezetten számunkra gyűjtenek a környékben. Ennek köszönhetően kisebb a környezeti terhelésünk és nem mellesleg jobb a szirupok minősége is, megbízható és garantált az alapanyag ellátás. 

Együtt könnyebb!

Nagyon örülünk neki, hogy főként helyi dolgozóink vannak és már számítanak ránk a környékbeliek is! Igyekszünk együtt élni, együtt fejlődni a Zala-völgyével. Sok iskolába hívnak minket környezetvédelmi témában előadni, szemléletet formálni, rendszeresen viszünk óvodás gyerekeknek saját készítésű gyümölcsleveket is. Próbáljuk elmagyarázni a gyerekek nyelvén, hogy miért fontos, a helyi alapanyagokból, természetes eljárásokkal előállított ételek, italok fogyasztása, hogyan tehetünk az egészségünkért.
Részt veszünk a helyi termelők megmozdulásaiban a Nyitott Porták Hálózaton keresztül is és óvjuk a minket körülvevő csodálatos zalai tájat minden formában. Mi érezzük a felelőségét annak, hogy mindannyian tehetünk a Föld megóvásáért, és ami rajtunk múlik meg is tesszük. Hulladékmentesen termelünk, egyedül a cukor papír zacskója marad hátra, amit fűtőanyagként tovább hasznosítunk. A növényi maradékokat komposztáljuk, vagy megeszik a saját kecskéink, birkáink, vagy vadásztársaságoknak adjuk a vadállomány etetésére.
Az üzem napelemekkel van felszerelve, energia felhasználás nélküli raktár konténerekben tárolunk, amik tartják a saját belső hőmérsékletüket, ülepítéses dupla szennyvíz rendszert építettünk ki és komposzt toaletteket használunk. Nekünk nem csak divatos szlogen a fenntarthatóság, hanem a napi realitás!

Hol kóstolhatják meg a gyógynövényszirupokat?

Jelenleg ~180 vendéglátó egységben, az étteremtől a büféken át a luxus hotelekig minden kategóriában találkozhatnak a vendégek a gyógynövény szirupjainkból készült limonádékkal, vagy rendelhetnek a webshop-unkból is otthonra.

 Megnézhetik rövid bemutatkozó videónkat, 2020-ból. Azóta sokminden változott, amint egy újabb mérföldkőhöz érünk, készítünk újabbat. 

Az M1 Kék bolygó című műsorában is megnézheti meg a Csáford-völgyi gyógynövény és gyümölcs feldolgozó üzemet, ahol a gyógynövényszirupok is készülnek.

Kattintson a képre!

 

Gyógynövényszirup M1 Kékbolygó
Copyright (C) 2020. Minden jog fenntartva!
cartmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram